Domov Potepanja  Dogodki Avtokampi Kamere
Miklavževo potepanje po Primorski

 Se je že dogajalo:  2010 2009 2008 2007

Petek, 25.11.2011

petek 25.11.2011  sobota 26.11.2011 nedelja 27.11.2011
Na že tradicionalno Miklavževo potepanje smo se letos prvič odpravili z avtodomi. Do sedaj smo se vedno potikali po sindikalnih počitniških kapacitetah v Izoli ali Portorožu, tokrat pa imamo za vikand paket s seboj lastno streho. Obvezni postanek je seveda PORTUS na Uncu, kjer radi posedamo ob kaminu. Malo je sicer manjkalo, da bi pomotoma naročili eno majhno pizzo, vendar nas je čakal slow food... ... na kmetiji Majerija na Slapu pri Vipavi. Bila je že trda tema, ko smo se kmalu po šesti zvečer ...
...prebijali skozi vasico Slap do kmetije Majerija po ozki poti med hišami in nizkimi drevesi. Ker je bilo okoli kmetije že vse polno avtomobilov smo se spustili na 50 m oddaljeno parkirišče, kjer smo imeli namen tudi kampirati in prespati, vendar je teren tako visel, da je Boštjan držal avtodom, medtem ko je Dolores nosila polena in kamne pod kolesa. Spanje torej tu odpade.

Koordinatke parkirišča majerija: 45,84131, 13,93009

Kmetija od daleč in trdi temi deluje bolj kot kak 100 let star samostan, vendar bolj ko se približaš, ... ... bolj deluje prijazno.
Pozdravi nas kar sam gospodar, lastnik in kuhar kmetije Majerija Matej. Komaj se vsedemo, že nam strežno osebje postreže predjed, ki niti ne spada v naročen MENU s 6 hodi, ki smo si ga omislili oz. smo se kar prepustili.
Takoj po kozarčku penince iz leta 2008 PINEHCA je sledil prvi hod, "Jurčkova pena s kruhovim čipsom in solatno terino" Nežna krema potrebuje hrustljavo kruhovo oporo in svežino krhkih zelenjav. Zraven je pasal kozarček Ferjančičeve Pinele 2010, vinarja Petra Ferjančiča iz sosednje vasi. 2. hod: "Bučna kremna juha z opraženimi pinoli in makom" Nežna in privlačna kot jesenski žamet, jo opisuje gospodar Matej. Zraven dobimo kozarček svežega Stegovčevega "Zelen-a" Sveti Martin, letnik 2008.
Mine že kaka urica in tu je že 3. hod, "Domači ravioli, nadevani s svežo skuto in kostanji, preliti s pinoli in makom v žefranovi omaki. Prijazna Suzana, ki nas je stregla, nas opozori, naj bomo pozorni na sočno skutno jedro, obogateno s kostanji in panceto, previdno zavito v domačo jajčno testenino. Žafran pa je za piko na "i". Pri tem in naslednjem hodu nam postrežejo z (meni vrhunskim aromatičnim) sovignonu letnk 2009, zorjenem na tropinah in odležanim v starih hrastovih sodih. Tu je 4. hod, lačni smo še vedno kot volkovi in Boštjan že sprašuje kje je kaj kruha, hehe, vendar je to že konkretna jed in sicer "Domači kakavovi rezanci, obeljeni z nežno omako domače klobase in zimskih arom. To je sveža pašta, s preprosto, okusa polno omako, nam pojasni Matej. Boštjana pa zanima kje se je skrila klobasa oz. kdo jo je pojedel ter že sprašuje Mateja na koliko % vlage suši mesnine...
Smo že sredi večerje in tudi dve uri je okoli, prešaltamo pa na kozarček Roseja OSE. Pri naslednjem hodu prepustim degustacijo vin Boštjanu in tu je prvo prav rdeče vino  Merlot Barbera vinarja Gverile.
5. hod, "Račje prsi v omaki z brusnicami in sivko z Matevžem iz črnega fižola. To je hrana za dušo in srce, nam pojasni Matej. Zdraven gre seveda kozarček prej omenjene Merlot Barbere. 6. zadnji hod nas presenetijo z odlično sladico. "Vanilijev sladoled domače izdelave namočen s figami, ki so se kuhale v rumu kar 4 ure. Zraven kozarček sladkega belega vinčka Kladnica letnika 2009.
Boštjan kar zadovoljen, ne več tako lačen obsedi, vendar kljub temu pripomne, da mu ni všeč moja izjava, da se po "sloow foodih" pride domov in gre praviloma direktno v hladilnik. Suzana nam za urico posedanja ponudi še steklenico rdečega PLANČIČA iz Ivan Dolca na Hvaru. Seveda se za tega ne odločimo, saj imamo dovolj domačih vin, pa še 14,6 % alkohola je absolutno preveč in nam lahko pokvari razpoloženje. Po vinih s Hvara si namreč "munjen"
Namesto Hvarskega munjenega vina si privoščimo še kozarček ZELEN-a Sveti Martin letnik 2010. Vesna pogreša tipkalni stroj, ko si beleži bistvene podatke. Najbolj všeč nam je bil pristop mlade dame, ki je pripravljaja pribor in kozarce in je vedno rekla:" Z dovoljenjem" Slow food se je zavlekel skoraj do polnoči. Na srečo se je bolj ravno parkirišče pred Majerijo izpraznilo in avtodome smo prestavili na dokaj, vendar ne povsem raven teren. Matej nam je svetoval, naj avto pravilno visi v smeri mladenk, kar pa da itak najbrž že vemo...
Miklavževo potepanje po Primorski

 Se je že dogajalo:  2010 2009 2008 2007

Petek, 25.11.2011

petek 25.11.2011  sobota 26.11.2011 nedelja 27.11.2011